top of page
Ciasteczka

WYPIEKI

Najnowsze przepisy podajemy na dole

BUŁECZKI Z KASZĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ

wegańskie 

SKŁADNIKI

Nadzienie:

1 ½ szklanki kapusty kiszonej

200 g kaszy gryczanej

4 cebule

4 łyżki oleju

Sól, pieprz ziołowy, inne przyprawy wg uznania

Ciasto:

550 g mąki tortowej pszennej

75 g mąki razowej pszennej

7 g drożdży suchych

3 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

330 ml wody

2 łyżki oleju

 

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie:

Kapustę kiszoną posiekaj i ugotuj do miękkości. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kosteczkę i uduś na oleju. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku.

Ciasto:

Mokre składniki krótko zmiksuj. Połącz z suchymi składnikami i wyrób ciasto na gładką masę. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Następnie ulep pierogi i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Pierogi włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 26 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.

Kobieta z aparatem

KRAKERSY Z CIECIORKI I MASŁA ORZECHOWEGO

bez glutenu | wegańskie

SKŁADNIKI
Ok 200g gotowanej cieciorki (lub z puszki)
200g masła orzechowego
200g mąki kukurydzianej
100-200g wody z cieciorki (w zależności od konsystencji)
Pol łyżeczki sody
Pół łyżeczki soli
Ulubione przyprawy do posypania upieczonych krakersów


PRZYGOTOWANIE
Cieciorkę miksujemy na gładko, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, masło
orzechowe, sól, wodę z cieciorki i mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej pasty.
Wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę
pokrytą papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 min do chrupkości.
Po wyciągnięciu obsypujemy przyprawami.
Gotowe ciastka można schować do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać
krakersy nawet do 2 tygodni.

Kobieta z aparatem
bottom of page