WYPIEKI
Najnowsze przepisy podajemy na dole
BUŁECZKI Z KASZĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ
wegańskie
SKŁADNIKI
Nadzienie:
1 ½ szklanki kapusty kiszonej
200 g kaszy gryczanej
4 cebule
4 łyżki oleju
Sól, pieprz ziołowy, inne przyprawy wg uznania
Ciasto:
550 g mąki tortowej pszennej
75 g mąki razowej pszennej
7 g drożdży suchych
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
330 ml wody
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE
Nadzienie:
Kapustę kiszoną posiekaj i ugotuj do miękkości. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kosteczkę i uduś na oleju. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku.
Ciasto:
Mokre składniki krótko zmiksuj. Połącz z suchymi składnikami i wyrób ciasto na gładką masę. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Następnie ulep pierogi i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Pierogi włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 26 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
KRAKERSY Z CIECIORKI I MASŁA ORZECHOWEGO
bez glutenu | wegańskie
SKŁADNIKI
Ok 200g gotowanej cieciorki (lub z puszki)
200g masła orzechowego
200g mąki kukurydzianej
100-200g wody z cieciorki (w zależności od konsystencji)
Pol łyżeczki sody
Pół łyżeczki soli
Ulubione przyprawy do posypania upieczonych krakersów
PRZYGOTOWANIE
Cieciorkę miksujemy na gładko, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, masło
orzechowe, sól, wodę z cieciorki i mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej pasty.
Wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę
pokrytą papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 min do chrupkości.
Po wyciągnięciu obsypujemy przyprawami.
Gotowe ciastka można schować do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać
krakersy nawet do 2 tygodni.