PASTY DO CHLEBA
Najnowsze przepisy podajemy na dole
PASTA Z FASOLI I BATATÓW
wegańskie | bez orzechów
SKŁADNIKI
300 g fasoli np Jaś tyczny
2 duże Cebule
1 duży batat
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Namoczoną przez noc fasolę ugotować na miękko , wystudzić i odcedzić .
Batat obrać i pokroić w słupki , rozgrzać ok 3 łyżki oleju na patelni i dusić batata pod przykryciem aż zmięknie (około 10-15 minut )mieszając żeby się nie przypalił , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić jeszcze kilka minut . Na koniec doprawić Tellofixem lub solą i dodać fasolę . Całość wymieszać i zdjąć do wystudzenia . Po przestudzeniu całość zblendować na jednolitą masę. Podawać z pieczywem lub wykorzystać jako farsz lub podstawa do zrobienia kotlecików.
PASZTET Z SOCZEWICY
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
1 łyżka oleju roślinnego, dodatkowo do wysmarowania formy
1 cebula posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka przyprawy garam masala
½ łyżeczki kolendry mielonej
850 ml bulionu warzywnego
175g czerwonej soczewicy
1 małe jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki chutney z mango
2 łyżki natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Olej rozgrzać w dużym garnku, następnie mieszając, obsmażyć cebulę i czosnek 2-3 minuty. Dodać przyprawy i dusić jeszcze 30 sekund.
Mieszając wlać bulion i soczewicę, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 20 minut, aż soczewica zmięknie. Zdjąć garnek z ognia i odcedzić nadmiar płynu.
Rozgotowaną soczewicę przełożyć do miksera, dodać jajko, mleko, chutney z mango i natkę pietruszki. Zmiksować na gładką masę.
Prostokątną formę o pojemności 450 ml wysmarować tłuszczem i wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć zmiksowaną masę do formy, wyrównując wierzch. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 4—45 minut, aż pasztet będzie sztywny.
Pozostawić go w formie na 20 minut, by nieco ostygł, następnie całkowicie schłodzić w lodówce.
Pasztet wyłożyć na półmisek, pokroić w plastry i udekorować posiekaną natką pietruszki.
PASTA Z FASOLI A'LA SMALCZYK
bez glutenu | opcjonalnie bez nabiału
SKŁADNIKI
Ok 05. Kg ugotowanej białej fasoli (im większe nasiona tym lepiej)
4 duże cebule
2 jabłka
50 g masła lub 4 łyżki oleju roślinnego
Sól pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy cebula będzie miękka, dodać jabłka, które należy wcześniej obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze wymieszać i poddusić razem ok 5 minut. Na koniec dodać ugotowaną (może być odsączoną z puszki) fasolę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i podusić jeszcze 5 minut. Całość po przestudzeniu zblendować na jednolitą masę .
Pastą można smarować pieczywo, stosować jako farsz do pierogów lub gołąbków lub użyć jako bazę do kotlecików z fasoli.
PASTA DROŻDZOWA Z POMIDORAMI
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
Dwa opakowania mrożonej włoszczyzny czteroskładnikowej po 450 g (można też przygotować ze świeżych warzyw)
Około 3 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 większe cebule
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka Maggi lub zmielonego lubczyku
1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego (niekoniecznie)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-2.5 szklanki płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne)
1 ½ łyżki soli
2-3 większe ząbki czosnku.
PRZYGOTOWANIE
Zmiksować nie do końca dwa opakowania włoszczyzny i dać je do większego rondla. Dodać 2,5 -3 szklanki wody, jedną łyżkę oliwy z oliwek, trzy cebule drobno skrojone i usmażone, przyprawy czyli kurkumę, pieprz ziołowy, magii, sól, wszystko razem wymieszać i udusić na średnim ogniu często mieszają. Dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego i wymieszać z całością. Dodać do tego przeciśnięty czosnek. Gdy wszystko jest miękkie, zmniejszyć gaz i obsypać płatkami, równocześnie mieszając (tyle płatków, żeby to wszystko było dość gęste – mogą to być dwie szklanki albo więcej, w zależności kto jaką gęstą pastę lubi). Całość mieszając troszkę podprażyć. Zostawić do wystygnięcia. Sprawdzić smak czy nie trzeba jeszcze czegoś dodać z wymienionych przypraw.
Podawać na zimno lub napełnić malutkie słoiczki i dać do zamrażarki. Przy rozmrażaniu (najlepiej na noc) - odkręcić nakrętkę i nałożyć ją na słoiczek. Rozmrożona pasta również jest wyśmienita. Smacznego!
PASTA / SOS Z PAPRYKI I BAKŁAŻANA
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
1 kg papryki
1 bakłażan średniej wielkości
250g pomidorów lub 25g koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
25 ml oliwy,
sól, pieprz, papryka chili,
1/2 łyżki octu (winnego lub jabłkowego), można dać łyżeczkę miodu lub cukru brązowego.
PRZYGOTOWANIE
Papryki myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wypukłą częścią do góry. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika możliwie wysoko aby skórka z papryki się mocno spiekła. Opaloną paprykę wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, dzięki temu sparuje i łatwo zdejmiemy skórkę.
Bakłażana kroimy na połowę, zawijamy w folię aluminiową lub układamy w naczynie żaroodporne i wkładamy do gorącego piekarnika aż zmięknie.
Wystudzoną paprykę i bakłażana pozbawiamy skóry.
Pomidory parzymy w gorącej wodzie i również zdejmujemy skórę.
Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory (lub koncentrat pomidorowy), pokrojoną paprykę i bakłażana. Gotujemy mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odparowując nadmiar płynu. Następnie dodajemy przyprawy i jeszcze razem gotujemy przez chwilę. Całość miksujemy blenderem aby uzyskać dobrą konsystencję. Można gorący sos włożyć do słoików i zapasteryzować ok 20 min. Świetnie smakuje ze spaghetti lub na kanapce.
PASTA ZE SŁONECZNIKA I SIEMIENIA LNIANEGO
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
200g słonecznika
100g siemienia lnianego
120g oliwy
80-100g cebuli
½ - ¾ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Słonecznik i siemię wrzucić na suchą patelnię i uprażyć na złoto, cały czas mieszając.
Ziarna całkowicie ostudzić i zmielić w blenderze na najwyższych obrotach.
Przesypać do miski, wymieszać z olejem, solą i drobniutko posiekaną cebulą.
PASTA Z TOFU
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
Ok 200g tofu wędzonego
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
1 łyżeczka majeranku
Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Wszystko zmiksować na gładką masę.
PASTA Z CIECIERZYCY
wegańskie | bez glutenu
SKŁADNIKI
400g ciecierzycy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
Olej kokosowy nierafinowany (30ml)
Pół łyżeczki: słodkiej papryki, curry, soli, kurkumy
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych.
PRZYGOTOWANIE
Na patelni smażymy cebulę i czosnek na oleju kokosowym do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z cebulą i czosnkiem, następnie dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy wszystkie składniki do momentu połączenia. Pasta gotowa, przechowywać w lodówce max. 6 dni.
PASTA Z PIECZONEJ MARCHWI
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
5 niedużych marchewek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Obrane marchewki polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać pieprzem oraz listkami tymianku. Tak przygotowaną marchewkę wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C.
Marchew piec około pół godziny aż będzie miękka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, dodać do niej jeszcze dwie łyżki oliwy i miód. Całość zmiksować na gładką, pomarańczową pastę.
MASEŁKO CEBULOWE
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
3 średnie cebule
4 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki białej mąki
1-2 łyżeczki soli
120g oleju kokosowego
1-2 łyżki mleka sojowego
PRZYGOTOWANIE
Poddusić na patelni cebulę (na wodzie), dodać płatki drożdżowe, mąkę i sól i gotować przez 2 minuty. Dodać olej kokosowy, poczekać aż się rozpuści. Następnie miksować dodając mleko sojowe.
ZIELONA PASTA
bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
5 ugotowanych jajek
1 pęczek rzodkiewki
zielenina: szczypiorek, koper, por, pietruszka, zielony seler (duża ilość)
¼ surowego selera korzeniowego
20 dag sera żółtego
2 łyżki majonezu
opcjonalnie serek topiony
przyprawy: majeranek, papryka łagodna, przyprawa włoska, Tellofein, przyprawa 18-stka Dr Kaldysz lub inne przyprawy warzywne wg uznania
PRZYGOTOWANIE
Zmiel wszystkie składniki razem i dopraw do smaku.
PASTA Z SELERA
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
1 duży seler
1 szklanka płatków kukurydzianych
2 duże cebule
5 łyżek oleju
Sól, przyprawa warzywna lub inne przyprawy wg uznania
PRZYGOTOWANIE
Cebulę pokrój w kosteczkę i uduś na oleju. Seler obierz i ugotuj w całości. Płatki kukurydziane dobrze pognieć. Następnie zmiksuj seler, dodaj duszoną cebulę i pogniecione płatki. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i przyprawami warzywnymi wg uznania.
PASTA Z FASOLI
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
1 szklanka ugotowanej fasoli białej w majeranku
1 duża cebula
2 łyżki oleju
Sól, przyprawa warzywna lub inne przyprawy wg uznania
PRZYGOTOWANIE
Fasolę ugotuj z dodatkiem majeranku po uprzednim namoczeniu lub możesz użyć także fasoli z puszki. Cebulę pokrój w kosteczkę i uduś na oleju. Zmiksuj fasolę, dodaj duszoną cebulę i dopraw do smaku solą i przyprawami warzywnymi wg uznania.
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
1 opakowanie mrożonego groszku zielonego
Pęczek świeżego koperku
1 mała gałązka lubczyka (opcjonalnie)
3 łyżki oleju
Sól, przyprawa warzywna lub inne przyprawy wg uznania
PRZYGOTOWANIE
Groszek ugotuj do miękkości, ale tak aby zachował żywo zielony kolor. Koperek pokrój drobno. Zmiksuj groszek z koperkiem i olejem. Dopraw do smaku solą i przyprawami warzywnymi wg uznania.
PASTA ZE SŁONECZNIKA I PIECZAREK
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
10 dag słonecznika
10 dag pieczarek
2 średnie cebule
1 łyżka sosu sojowego
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Słonecznik obgotuj w wodzie około 5-8 min. Odcedź. Pieczarki wraz cebulą uduś na oliwie. Następnie połącz ugotowany i odcedzony słonecznik z usmażonymi pieczarkami z cebulą. Całość zmiksuj, dopraw łyżką sosu sojowego i pieprzem, ewentualnie dosól do smaku.
HUMMUS Z BURAKIEM
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
200g cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
100g czerwonych buraków (pieczone)
1 łyżka pasty tahini
2-3 łyżki chrzanu
½ łyżeczki kminku rzymskiego
1-2 łyżki oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
Sól
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę z puszki odsączyć z zalewy (w przypadku surowej, trzeba ją najpierw
namoczyć, a następnie ugotować).
Buraka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką pastę.
W razie konieczności doprawiamy do smaku cytryną i solą.