top of page
Zdobione babeczki

NA SŁODKO

Najnowsze przepisy podajemy na dole

ORZECHOWO-OWOCOWE KULKI MOCY

wegańskie | bez glutenu

SKŁADNIKI

200g orzechów: ziemne, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje

250g suszonych owoców: morele, daktyle, śliwki, żurawina, rodzynki, jagody goji, figi

100 g nasion: babka płesznik, sezam biały, ostropest plamisty mielony, chia, kokos, 50g: pestki z dyni i słonecznika

wiórki kokosowe do obtoczenia kulek.

 

PRZYGOTOWANIE

Suszone owoce należy sparzyć gorącą wodą, a następnie zblendować. 

Następnie rozdrabniamy orzechy, słonecznik i pestki dyni. Po zblendowaniu składników, łączymy wszystkie razem i dodajemy nasiona. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Kulki mocy orzechowo-owocowe.jpg

MIGDAŁOWO-KOKOSOWE KULKI MOCY

wegańskie | bez glutenu

SKŁADNIKI

1 szklanka daktyli bez pestek (miękkich)

3/4 szklanki zmielonych migdałów

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)

1 łyżka oleju kokosowego

1 czubata łyżka masła orzechowego (np. z kawałkami orzechów)

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki umieścić w melakserze/rozdrabniaczu/thermomixie i rozdrobnić na pastę z małymi cząstkami składników.

Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego dociskając masę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrały bardziej stałej konsystencji i się nie kruszyły.

Kulki mocy migdałowo-kokosowe.jpg

CIASTO MARCHEWKOWE

wegańskie

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki razowej

1 szklanka mąki pszennej tortowej

½ szklanki ksylitolu lub innego słodziku

¾ szklanki wcześniej namoczonych rodzynek

  1. i ½ szklanki drobno startej marchewki

2 łyżeczki cynamonu

1 płaska łyżeczka sody

Szczypta soli

½ szklanka oleju

  1. i ½ szklanki mleka roślinnego

½ szklanki zmielonego siemienia lnianego       

 

PRZYGOTOWANIE

Odcedzone rodzynki zmiksować z niewielką ilością mleka.

Dodać pozostałe składniki i wymieszać w malakserze.

Konsystencja ciasta nie powinna być twarda ani też lejąca.

Piec w nagrzanym piekarniku w foremce keksowej o średnicy 30 cm wyłożonej papierem (lub w typowej płaskiej formie) przez około 40 minut w 180 stopniach.

Spożywać po ostygnięciu. Wierzch pokrojonego ciasta można posmarować miodem lub polać syropem klonowym.

Ciasto marchewkowe.jpg

CIASTO FIT BROWNIE

Bez nabiału| bez glutenu

SKŁADNIKI

2 puszki czerwonej fasoli lub 480g ugotowanej

7 dużych dojrzałych bananów

3 jajka

2 łyżki kakao

75g białka roślinnego czekoladowego na bazie stewi lub 75g płatków owsianych zblendowanych i 3 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka: cynamonu, przyprawy do piernika.

 

PRZYGOTOWANIE

W misce blendujemy fasolę z bananami, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu połączenia. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i przelewamy gotową masę. Pieczemy góra, dół w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Ciato brownie fit.jpg

CIASTECZKA CZEKOLADOWE

wegańskie | bez glutenu

SKŁADNIKI

100g cukru brązowego lub kokosowego

100g mąki gryczanej

100g mąki migdałowej

2 łyżki kakao (20g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia (2g)

¼ łyżeczki soli (1g)

75g oleju kokosowego rozpuszczonego i schłodzonego

2 łyżki masła orzechowego lub masła migdałowego (40g)

2 łyżki mleka roślinnego (36g)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (6g)

Ciemna czekolada do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wymieszać do powstania gęstej masy. Masę zwałkować na placka o grubości około 3mm. Używając szklanki lub foremki do ciasteczek, wyciąć ciasteczka. Udekorować kawałkami czekolady, lekko wciskając je w masę ciastka. Piec w 160 C przez 12-13 minut. Schłodzić.

Ciasteczka czekoladowe.jpg

GALAERTKA Z SOKU 100% NA AGARZE

bez cukru | wegańskie

SKŁADNIKI

O,5l soku 100% bez cukru

3 płaskie łyżeczki agaru

 

PRZYGOTOWANIE

100 ml soku podgrzewamy, gdy sok będzie ciepły (jeszcze nie parujący) mieszamy agar (jak wolisz można wymieszać go ze zmiksowanym ksylitolem dla lepszego rozpuszczania).

Doprowadzamy sok do wrzenia.

Gotujemy 1-2 min

Wlewamy resztę soku do garnka (z wyłączonym grzaniem)

Mieszamy i od razu przelewamy do foremek i dajemy do lodówki.

Po około 10 min masa jest stężała.

 

Ciekawostka.

Przepis jest na tyle uniwersalny, że można dając 100 ml mleka roślinnego (po zagotowaniu z agarem) dodać 400 ml chłodnego jogurtu wegańskiego z truskawkami i po wymieszaniu otrzymamy delikatną galaretkę jogurtową, bez straty wartości jogurtu. (Jogurt musi być chłodny przed mieszaniem)

Galaretki z soku 100_ na agarze.jpeg

CZEKOLADOWY HUMMUS Z OWOCAMI

bez cukru | wegańskie

SKŁADNIKI

250 ml gotowanej ciecierzycy (może być ze słoika lub puszki)

200 ml suszonych daktyli (Jeśli daktyle są bardzo twarde i suche, można je wcześniej namoczyć we wrzątku)

4 łyżki kakao

3 łyżki naturalnego masła orzechowego
owoce lub orzechy do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki blendujemy do powstania gęstej masy. Hummus możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku około tygodnia.

Kobieta z aparatem

DOMOWA LEMONIADA

bez cukru

SKŁADNIKI

1 obrana cytryna

1 obrana pomarańcza

Garść liści mięty

2-3 łyżki miodu

1,5- 2 l wody.

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystko zmiksować, przecedzić i gotowe.

Domowa lemoniadajpeg.jpeg

CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

bez nabiału | bez glutenu

 SKŁADNIKI
100g płatków owsianych błyskawicznych
90g mąki zwykłej lub bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1\2 łyżeczki mielonego cynamonu
odrobina soli
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstratu waniliowego
110 ml miodu lub syropu klonowego
1 jabłko

PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać płatki owsiane błyskawiczne, dodać mąkę, proszek, cynamon i sól, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłka.
Jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w małą kosteczkę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Wyjąć masę z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne dyski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 - 13 minut.

Kobieta z aparatem
bottom of page