NA SŁODKO
Najnowsze przepisy podajemy na dole
ORZECHOWO-OWOCOWE KULKI MOCY
wegańskie | bez glutenu
SKŁADNIKI
200g orzechów: ziemne, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje
250g suszonych owoców: morele, daktyle, śliwki, żurawina, rodzynki, jagody goji, figi
100 g nasion: babka płesznik, sezam biały, ostropest plamisty mielony, chia, kokos, 50g: pestki z dyni i słonecznika
wiórki kokosowe do obtoczenia kulek.
PRZYGOTOWANIE
Suszone owoce należy sparzyć gorącą wodą, a następnie zblendować.
Następnie rozdrabniamy orzechy, słonecznik i pestki dyni. Po zblendowaniu składników, łączymy wszystkie razem i dodajemy nasiona. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
MIGDAŁOWO-KOKOSOWE KULKI MOCY
wegańskie | bez glutenu
SKŁADNIKI
1 szklanka daktyli bez pestek (miękkich)
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego
1 czubata łyżka masła orzechowego (np. z kawałkami orzechów)
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki umieścić w melakserze/rozdrabniaczu/thermomixie i rozdrobnić na pastę z małymi cząstkami składników.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego dociskając masę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrały bardziej stałej konsystencji i się nie kruszyły.
CIASTO MARCHEWKOWE
wegańskie
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka mąki pszennej tortowej
½ szklanki ksylitolu lub innego słodziku
¾ szklanki wcześniej namoczonych rodzynek
-
i ½ szklanki drobno startej marchewki
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka sody
Szczypta soli
½ szklanka oleju
-
i ½ szklanki mleka roślinnego
½ szklanki zmielonego siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE
Odcedzone rodzynki zmiksować z niewielką ilością mleka.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać w malakserze.
Konsystencja ciasta nie powinna być twarda ani też lejąca.
Piec w nagrzanym piekarniku w foremce keksowej o średnicy 30 cm wyłożonej papierem (lub w typowej płaskiej formie) przez około 40 minut w 180 stopniach.
Spożywać po ostygnięciu. Wierzch pokrojonego ciasta można posmarować miodem lub polać syropem klonowym.
CIASTO FIT BROWNIE
Bez nabiału| bez glutenu
SKŁADNIKI
2 puszki czerwonej fasoli lub 480g ugotowanej
7 dużych dojrzałych bananów
3 jajka
2 łyżki kakao
75g białka roślinnego czekoladowego na bazie stewi lub 75g płatków owsianych zblendowanych i 3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka: cynamonu, przyprawy do piernika.
PRZYGOTOWANIE
W misce blendujemy fasolę z bananami, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu połączenia. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i przelewamy gotową masę. Pieczemy góra, dół w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
CIASTECZKA CZEKOLADOWE
wegańskie | bez glutenu
SKŁADNIKI
100g cukru brązowego lub kokosowego
100g mąki gryczanej
100g mąki migdałowej
2 łyżki kakao (20g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
¼ łyżeczki soli (1g)
75g oleju kokosowego rozpuszczonego i schłodzonego
2 łyżki masła orzechowego lub masła migdałowego (40g)
2 łyżki mleka roślinnego (36g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (6g)
Ciemna czekolada do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wymieszać do powstania gęstej masy. Masę zwałkować na placka o grubości około 3mm. Używając szklanki lub foremki do ciasteczek, wyciąć ciasteczka. Udekorować kawałkami czekolady, lekko wciskając je w masę ciastka. Piec w 160 C przez 12-13 minut. Schłodzić.
GALAERTKA Z SOKU 100% NA AGARZE
bez cukru | wegańskie
SKŁADNIKI
O,5l soku 100% bez cukru
3 płaskie łyżeczki agaru
PRZYGOTOWANIE
100 ml soku podgrzewamy, gdy sok będzie ciepły (jeszcze nie parujący) mieszamy agar (jak wolisz można wymieszać go ze zmiksowanym ksylitolem dla lepszego rozpuszczania).
Doprowadzamy sok do wrzenia.
Gotujemy 1-2 min
Wlewamy resztę soku do garnka (z wyłączonym grzaniem)
Mieszamy i od razu przelewamy do foremek i dajemy do lodówki.
Po około 10 min masa jest stężała.
Ciekawostka.
Przepis jest na tyle uniwersalny, że można dając 100 ml mleka roślinnego (po zagotowaniu z agarem) dodać 400 ml chłodnego jogurtu wegańskiego z truskawkami i po wymieszaniu otrzymamy delikatną galaretkę jogurtową, bez straty wartości jogurtu. (Jogurt musi być chłodny przed mieszaniem)
CZEKOLADOWY HUMMUS Z OWOCAMI
bez cukru | wegańskie
SKŁADNIKI
250 ml gotowanej ciecierzycy (może być ze słoika lub puszki)
200 ml suszonych daktyli (Jeśli daktyle są bardzo twarde i suche, można je wcześniej namoczyć we wrzątku)
4 łyżki kakao
3 łyżki naturalnego masła orzechowego
owoce lub orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki blendujemy do powstania gęstej masy. Hummus możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku około tygodnia.
DOMOWA LEMONIADA
bez cukru
SKŁADNIKI
1 obrana cytryna
1 obrana pomarańcza
Garść liści mięty
2-3 łyżki miodu
1,5- 2 l wody.
PRZYGOTOWANIE
Wszystko zmiksować, przecedzić i gotowe.
CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
bez nabiału | bez glutenu
SKŁADNIKI
100g płatków owsianych błyskawicznych
90g mąki zwykłej lub bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1\2 łyżeczki mielonego cynamonu
odrobina soli
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstratu waniliowego
110 ml miodu lub syropu klonowego
1 jabłko
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać płatki owsiane błyskawiczne, dodać mąkę, proszek, cynamon i sól, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłka.
Jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w małą kosteczkę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Wyjąć masę z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne dyski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 - 13 minut.