top of page
Tarte Ziemniaki

KOTLETY I DANIA GŁÓWNE

Najnowsze przepisy podajemy na dole

KOTLECIKI Z WEGE MIĘSA

bez nabiału | bez orzechów

SKŁADNIKI

2 bułki grahamki namoczone i dokładnie wyciśnięte z wody .

2 duże ząbki czosnku

½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego zmielonego

1 opakowanie tofu wędzonego, zmielonego

2 średnie cebule skrojone drobno i usmażone

2 mniejsze cebule surowe drobno skrojone

½ łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki papryki czerwona słodkiej

  1.  szczypty majeranku

2 surowe jajka

Sól do smaku

  1.  szczypty pieprzu mielonego prawdziwego

2 łyżki kopiate drobno skrojonej zielonej pietruszki świeżej lub mrożonej.

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystko wymieszać, sprawdzić smak, doprawić i zagęścić bułkę tartą żeby Całość była dobrze gęsta! Sformułować kotleciki dowolnej wielkości, obtaczać w mące i na lekko rozgrzaną patelnię układać i smażyć! Zimne można mrozić! Smacznego!

Kotlety z _wege_ mięsa .jpg

FALAFELE

wegańskie | bez glutenu | bez orzechów

SKŁADNIKI

400g suchej ciecierzycy

2 i ½ łyżeczki soli

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka sody

1 pęczek natki pietruszki

ok. 500 ml oleju do smażenia np. Słonecznikowego

3 łyżki gotowej mieszanki przypraw do falafeli lub:

po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kminku rzymskiego

po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej

 

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrow ponad poziom ciecierzycy) i namoczyć przez noc.

Odcedzoną ciecierzycę, sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w malakserze. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy i ponownie zmiksować.

Formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub placuszki i odkładać na talerz. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni C, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię.

Falafele.jpg

KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

wegańskie | bez orzechów

SKŁADNIKI

350g czerwonej soczewicy

1 cebula

1 Bułka graham

 

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę przepłukać i gotować na miękko 10-15 min.

Cebule pokroić i zeszklić na oleju.

Bułkę grahamkę namoczyć w wodzie a następnie odsączyć.

Składniki lekko zmiksować, połączyć razem, dodać soli i pieprzu ziołowego.

Smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Kobieta z aparatem

KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY - WERSJA II

bez nabiału| bez orzechów

SKŁADNIKI

200g czerwonej soczewicy

200g płatków owsianych błyskawicznych

1 biała bułka, namoczona

2 duże cebule

2 jajka

Słonecznik

Sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę gotować około 10-15 min do zmięknięcia. Wsypać płatki (nie gotować) i wymieszać. Ostudzić, następnie wbić jajka, dodać bułkę, pokrojoną cebulkę, przyprawy. Wymieszać. Kłaść łyżkę masy na podgrzany olej i smażyć do zarumienia.

Kobieta z aparatem

ORZECHOWE KULKI Z TOFU

bez nabiału | bez orzechów

1 opakowanie tofu

1 szklanka obranych orzechów włoskich (mogą byc migdały lub inne orzechy)

½ szklanki płatków kuk

Sól, pieprz

Papryka wędzona

 

Tofu, orzechy i przyprawy wrzucić do blendera i zmiksować na masę.

Formować kulki i obtaczać w rozgniecionych płatkach kukurydzianych.

Smażyć na patelni lub zapiec w sosie pomidorowym.

Kobieta z aparatem

KRAKERSY Z CIECIORKI I MASŁA ORZECHOWEGO

bez glutenu | wegańskie

SKŁADNIKI

Ok 200g gotowanej cieciorki (lub z puszki)

200g masła orzechowego

200g mąki kukurydzianej

100-200g wody z cieciorki (w zależności od konsystencji)

Pol łyżeczki sody

Pół łyżeczki soli

Ulubione przyprawy do posypania upieczonych krakersów

 

PRZYGOTOWANIE

Cieciorkę miksujemy na gładko, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, masło orzechowe, sól, wodę z cieciorki i mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej pasty.  

Wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 min do chrupkości.

Po wyciągnięciu obsypujemy przyprawami.

Gotowe ciastka można schować do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać krakersy nawet do 2 tygodni.

Kobieta z aparatem

KOTLETY Z SOCZEWICY CZERWONEJ

SKŁADNIKI

30 dag soczewicy czerwonej

20 dag płatków owsianych

2 cebule

1 jajko

1 bułka

1 łyżka majonezu

sól, przyprawa warzywna lub inne przyprawy wg uznania

olej

PRZYGOTOWANIE

Przepłukaną soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Do gorącej soczewicy dodaj  suche płatki i wymieszaj. Po wystygnięciu dołóż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, namoczoną bułkę, wbij jajko i dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj i nakładaj łyżką bezpośrednio na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron do zarumienienia.

Kobieta z aparatem

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

wegańskie

SKŁADNIKI

1 szkl. kaszy jaglanej

2 średnie cebule

½ szkl. zmielonych orzechów włoskich

1 jajko

Bułka tarta

Sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną zalej wodą, następnie pogotuj chwilę i odlej wodę z gotowania. Ponownie zalej i ugotuj na gęsto. Cebule pokrój w kosteczkę i usmaż na oliwie. Następnie połącz z ostudzoną kaszą oraz zmiksowanymi orzechami włoskimi. Dodaj surowe jajko, wymieszaj uzupełniając bułką tarta, tak aby otrzymać zwartą konsystencję na kotlety. Dobrze dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Kobieta z aparatem
bottom of page