KOTLETY I DANIA GŁÓWNE
Najnowsze przepisy podajemy na dole
KOTLECIKI Z WEGE MIĘSA
bez nabiału | bez orzechów
SKŁADNIKI
2 bułki grahamki namoczone i dokładnie wyciśnięte z wody .
2 duże ząbki czosnku
½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego zmielonego
1 opakowanie tofu wędzonego, zmielonego
2 średnie cebule skrojone drobno i usmażone
2 mniejsze cebule surowe drobno skrojone
½ łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki czerwona słodkiej
-
szczypty majeranku
2 surowe jajka
Sól do smaku
-
szczypty pieprzu mielonego prawdziwego
2 łyżki kopiate drobno skrojonej zielonej pietruszki świeżej lub mrożonej.
PRZYGOTOWANIE
Wszystko wymieszać, sprawdzić smak, doprawić i zagęścić bułkę tartą żeby Całość była dobrze gęsta! Sformułować kotleciki dowolnej wielkości, obtaczać w mące i na lekko rozgrzaną patelnię układać i smażyć! Zimne można mrozić! Smacznego!
FALAFELE
wegańskie | bez glutenu | bez orzechów
SKŁADNIKI
400g suchej ciecierzycy
2 i ½ łyżeczki soli
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
1 pęczek natki pietruszki
ok. 500 ml oleju do smażenia np. Słonecznikowego
3 łyżki gotowej mieszanki przypraw do falafeli lub:
po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kminku rzymskiego
po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrow ponad poziom ciecierzycy) i namoczyć przez noc.
Odcedzoną ciecierzycę, sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w malakserze. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy i ponownie zmiksować.
Formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub placuszki i odkładać na talerz. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni C, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię.
KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY
wegańskie | bez orzechów
SKŁADNIKI
350g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 Bułka graham
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę przepłukać i gotować na miękko 10-15 min.
Cebule pokroić i zeszklić na oleju.
Bułkę grahamkę namoczyć w wodzie a następnie odsączyć.
Składniki lekko zmiksować, połączyć razem, dodać soli i pieprzu ziołowego.
Smażyć na niewielkiej ilości oleju.
KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY - WERSJA II
bez nabiału| bez orzechów
SKŁADNIKI
200g czerwonej soczewicy
200g płatków owsianych błyskawicznych
1 biała bułka, namoczona
2 duże cebule
2 jajka
Słonecznik
Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę gotować około 10-15 min do zmięknięcia. Wsypać płatki (nie gotować) i wymieszać. Ostudzić, następnie wbić jajka, dodać bułkę, pokrojoną cebulkę, przyprawy. Wymieszać. Kłaść łyżkę masy na podgrzany olej i smażyć do zarumienia.
ORZECHOWE KULKI Z TOFU
bez nabiału | bez orzechów
1 opakowanie tofu
1 szklanka obranych orzechów włoskich (mogą byc migdały lub inne orzechy)
½ szklanki płatków kuk
Sól, pieprz
Papryka wędzona
Tofu, orzechy i przyprawy wrzucić do blendera i zmiksować na masę.
Formować kulki i obtaczać w rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
Smażyć na patelni lub zapiec w sosie pomidorowym.
KRAKERSY Z CIECIORKI I MASŁA ORZECHOWEGO
bez glutenu | wegańskie
SKŁADNIKI
Ok 200g gotowanej cieciorki (lub z puszki)
200g masła orzechowego
200g mąki kukurydzianej
100-200g wody z cieciorki (w zależności od konsystencji)
Pol łyżeczki sody
Pół łyżeczki soli
Ulubione przyprawy do posypania upieczonych krakersów
PRZYGOTOWANIE
Cieciorkę miksujemy na gładko, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, masło orzechowe, sól, wodę z cieciorki i mieszamy dokładnie do uzyskania gęstej pasty.
Wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 min do chrupkości.
Po wyciągnięciu obsypujemy przyprawami.
Gotowe ciastka można schować do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać krakersy nawet do 2 tygodni.
KOTLETY Z SOCZEWICY CZERWONEJ
SKŁADNIKI
30 dag soczewicy czerwonej
20 dag płatków owsianych
2 cebule
1 jajko
1 bułka
1 łyżka majonezu
sól, przyprawa warzywna lub inne przyprawy wg uznania
olej
PRZYGOTOWANIE
Przepłukaną soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Do gorącej soczewicy dodaj suche płatki i wymieszaj. Po wystygnięciu dołóż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, namoczoną bułkę, wbij jajko i dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj i nakładaj łyżką bezpośrednio na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron do zarumienienia.
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ
wegańskie
SKŁADNIKI
1 szkl. kaszy jaglanej
2 średnie cebule
½ szkl. zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
Bułka tarta
Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną zalej wodą, następnie pogotuj chwilę i odlej wodę z gotowania. Ponownie zalej i ugotuj na gęsto. Cebule pokrój w kosteczkę i usmaż na oliwie. Następnie połącz z ostudzoną kaszą oraz zmiksowanymi orzechami włoskimi. Dodaj surowe jajko, wymieszaj uzupełniając bułką tarta, tak aby otrzymać zwartą konsystencję na kotlety. Dobrze dopraw do smaku solą i pieprzem.